vineri, 17 martie 2017

De ce să acorzi timp și atenție relației cu tine însuți



de Adina P. Gheorghe


De ce să acorzi timp și atenție relației cu tine însuți?
Pentru că este cea mai importantă relație din viața ta. Și nu e o relație temporară. E o relație pe viață. Oriunde mergi și orice faci ești cu tine însuți, fie că ești mulțumit de tine sau nu, fie că ai încredere în tine sau nu, fie că-ți acorzi valoare sau nu.

Dacă ai relații în care nu te simți confortabil, pe care le simți a fi toxice pentru tine ai posibilitatea să alegi să renunți la acele relații și să te orientezi spre oameni cu care te simți bine, cu care ai afinități. Ai posibilitatea de a construi alte relații în care să te simți apreciat. Dar nu te poți despărți de tine. Ești cu tine tot timpul. Însă poți face ca relația cu ție însuți să fie excelentă.

Cum îmi dau seama care este calitatea relației cu mine însumi
Îți ofer câteva întrebări care te pot ajuta să-ți evaluezi relația cu tine însuți.
  • Cum te simți când ești singur, când prietenii sau familia ta au alte priorități și nu au timp să fie cu tine?
  • Când ești singur, îți petreci timpul într-un mod creativ și împlinitor sufletește sau te plictisești?
  •  Cât de repede îți revii după o despărțire?
  •  Cum te simți când ceilalți te critică?
  •  Cum te simți când munca ta nu este apreciată?
  • Cum te simți când cei apropiați nu te susțin în împlinirea țelurilor tale?
  •  Tinzi să lucrezi excesiv fără a mai fi atent la sentimentele și nevoile tale sufletești?
  •  Simți că ar trebui să-ți acorzi mai multă atenție, dar nu găsești niciodată timp pentru aceasta?
  •  Dai vina pe ființele din anturajul tău pentru nereușitele sau insatisfacțiile tale?
  • În relația de cuplu, te afectează (te simți devalorizat sau neiubit) când ființa iubită nu te consideră o prioritate în viața sa (într-o anumită zi sau perioadă)?
  • Aștepți de la ceilalți să te facă să simți că ai valoare și că viața ta are sens?
  • Simți că fericirea ta depinde de ce fac ceilalți, de modul cum relaționează cu tine?
Să luăm în discuție câteva dintre aceste întrebări.

Cum te simți când ești singur, când prietenii sau familia ta au alte priorități și nu au timp să fie cu tine?
Jacques Salome spune că: „Cea mai rea singurătate nu este când ești singur, ci când ești un prost tovarăș ... pentru tine însuți.” O măsură a unei bune relații cu noi înșine e că ne simțim la fel de bine dacă suntem singuri sau în prezența altor oameni. Dacă depinzi de prezența celorlalți ca să-ți simți viața împlinită înseamnă că e ceva de îmbunătățit la relația cu tine însuți.

Relațiile din viața noastră sunt importante, ne ajută să ieșim din carapacea noastră, să iubim mai mult, să învățăm să dăruim, să fim mai responsabili, să descoperim că există și alte puncte de vedere decât al nostru și toate acestea ne cresc ca ființă umană și ne ajută să ne maturizăm. Dar nu vom reuși să avem relații echilibrate, mature, profunde cu ceilalți dacă nu suntem conștienți de relația cu noi, dacă nu ne înțelegem și nu ne iubim pe noi înșine.

Când ești singur îți petreci timpul într-un mod creativ și împlinitor sufletește sau te plictisești?
Când trebuie să aștepți undeva sau călătorești singur cum te simți? Sau când prietenii tăi sunt ocupați și îți petreci sâmbăta seara sau duminica singur. Te plictisești? Sau te simți bine cu tine și îți găsești un mod creativ și împlinitor pentru tine de a petrece acel timp?

Atunci când avem o relație foarte bună cu noi înșine știm să valorificăm așa numiții „timpi morți”. Îi transformăm în „timpi vii” în care facem ceea ce ne place și ne sufletul nostru. Eu folosesc aceste momente ca să citesc sau ca să croșetez (aceasta e o activitate foarte relaxantă pentru mine J) sau pentru a fi atentă la sufletul meu, pentru a mă recentra dacă am avut de exemplu o perioadă foarte aglomerată și care mi-a orientat atenția către exterior, către nevoile celorlalți sau către realizarea unor obiective.

Având grijă să îmi acord astfel de momente de centrare în suflet, sunt mult mai echilibrată, creativă și eficientă în perioadele foarte aglomerate. Când am neglijat relația cu mine și nu mi-am acordat timp să-mi ascult sufletul, situațiile exterioare mi-au părut a fi mult mai grele și mai solicitante.

Tu cum folosești aceste momente pe care Viața ți le oferă pentru a fi cu tine însuți, pentru a-ți asculta sufletul, pentru a te relaxa, pentru a vedea că Viața este frumoasă? Suntem atât de obișnuiți să alergăm de la o treabă la alta, încât atunci când avem un astfel de moment în care pare că nu avem nimic de făcut, nu știm să-l trăim într-un mod în care să ne aducă bucurie și împlinire.

Te invit să urmărești articolele pe care le voi publica zilele următoare. Voi răspunde celorlalte întrebări.

Pentru femeile care își doresc să afle cum își pot îmbunătății relația cu ele însele am o invitație: pe data de 31 martie 2017, la ora 18.30 voi susține în București workshopul FII CEA MAI BUNĂ PRIETENĂ A TA . Participantele vor primi, pe lângă metode practice pe care le vor putea aplica în viața lor, și un cadou. Cadoul constă într-o ședință gratuită de consiliere pentru dezvoltare personală.

Vă aștept cu drag. 

Citește și:

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu